Ni la muka tasneem kalo dia geram nak ikut aku. Letih nenek nak melayan
BANANA CHOCOLATE MOUSSE CAKE
Kek Span Coklat
5 biji telur
125 gm gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
15 gm ovelette
Kek Span Coklat
5 biji telur
125 gm gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
15 gm ovelette
40 ml air
100 gm tepung gandum ~ diayak
20 gm serbuk koko ~ diayak
1 sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
70 gm mentega ~ dicairkan
Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang 8 inc - aku guna loyang 7 inc
Sapukan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas
minyak
Campurkan gula, telur, ovelette, vanilla, air, tepung, serbuk koko
dan baking powder.
Putar semua bahan di atas hingga kembang dan ringan
Masukkan mentega cair dan kaup balik dengan spatula hingga
sempurna
Tuangkan ke dalam acuan
Bakar pada suhu 170C ( bergantung pada oven masing-masing ) selama
45 mint atau sehingga kek di masak sempurna
Sejukkan kek atas redai setelah masak
Potong kek kepada 3 lapisanMousse Chocolate
250 gm Krim Putar Bukan Tenusu Non Dairy Whipping Cream - aku blasah abiskan whipping cream yang ada. lebih kurang 330 gm.
3 biji kuning telur
80 gm gula aising
120 gm mentega tanpa garam
6 gm halal gelatin ~ aku guna jenama nona
30 ml air
120 gm coklat gelap
Larutkan gelatin dalam air, caranya masukkan air dalam bekas dan taburkan gelatin atasnya biarkan ia mengembang.Kemudian panaskan dengan kaedah doube boiller hingga gelatin larut. cara aku, aku masukkan dalam air suam. then godak2 smpai larut.
Cairkan coklat gelap dengan kaedah double boiller juga
Panaskan telur kuning dan gula ising di atas kukusan ( kaedah double boiler) dan kacau tanpa henti hingga ia pekat
Tambahkan larutan gelatin yang telah cair tadi dan kacau rata
Masukkan coklat cair dan gaul sebati.
Ketepikan
Dalam bekas pemutar, putar Krim putar bukan tenusu hingga kental
Kaup balik krim dalam adunan telur hingga rata
Bahan Ganache Coklat - aku tak buat, tak de bahan
150 ml krim tenusu
20 gm sirap glukos
260 gm coklat gelap ~ hiris halus
20 gm butter
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan paste almond atau 1 sudu makan Nutella ~ jika suka
1 sudu teh paste orange atau orange Sunquick ~ jika suka
Didihkan krim dan sirap glukos.
Tuangkan dalam bekas yg berisi coklat gelap
kacau rata hingga coklat larut sepenuhnya
Tambahkan butter, esen vanilla, paste almond dan paste orange
gaul rata.
Ganache aku
57 gm coklat +57 gm butter dicairkan. Cairkan setelah siap melepa kek
Penyediaan
Pisang secukupnya ~
di belah 2
Air Nescafe untuk melembabkan kek - aku tak letak
Ganache coklat secukupnya
Air Nescafe untuk melembabkan kek - aku tak letak
Ganache coklat secukupnya
Letakkan sepotong kek
span atas lapik kek
Lembabkan kek span dengan menyapukan air nescafe di atasnya atau jus lemon
Letakkan mousse coklat dan ratakan
Susunkan potongan pisang di atasnya kemas
Letakkan lapisan kek yang kedua dan ulang proses yang sama hingga habis
Salutkan keseluruhan kek dengan mousse cokat dan simpan dalam peti ais hingga ia mengeras, paling kurang 4 jam
Bila dah mengeras bolehlah salutkan kek dengan curahan ganache coklat dan hias dengan kreativiti masing-masing
Simpan semula dalam peti ais hingga ganache coklat mengeras
Lembabkan kek span dengan menyapukan air nescafe di atasnya atau jus lemon
Letakkan mousse coklat dan ratakan
Susunkan potongan pisang di atasnya kemas
Letakkan lapisan kek yang kedua dan ulang proses yang sama hingga habis
Salutkan keseluruhan kek dengan mousse cokat dan simpan dalam peti ais hingga ia mengeras, paling kurang 4 jam
Bila dah mengeras bolehlah salutkan kek dengan curahan ganache coklat dan hias dengan kreativiti masing-masing
Simpan semula dalam peti ais hingga ganache coklat mengeras
Cara aku, potong kek kepada 3 lapisan. Lapisan pertama letak pisang, kemudian letak mousse coklat. Letak kek lapisan kedua, letak pisang, letak mousse coklat. Letak lapisan ketiga kemudian baki mousse coklat ratakan keseluruhan kek.
aku buat cecepat, sbb takut tasneem bangun nak menyusu balik.
lapisan kedua
No comments:
Post a Comment